Čo všetko vám môže priniesť amaveťácky Festival vedy a techniky?

AMAVET klub 957, fungujúci pri Katolíckej spojenej škole sv. Mikuláša v Prešove, je dlhoročným účastníkom Festivalu vedy a techniky AMAVET. Rada by som sa s inými učiteľmi či priaznivcami AMAVET-u podelila o možnosti, ktoré vám/nám 😊 priniesol ten tohtoročný, jubilejný 25. ročník.

Okrem skúseností a zážitkov žiakov z krajského kola či celoštátneho finále sme sa opäť stretli s podporovateľmi a nadšencami z oblasti vedy a techniky. Sú to skvelí ľudia, ktorí sa radi podelia o svoj čas či pracovné prostredie, najmä ak máte takých otvorených smelých žiakov ako ja svojich primanov (6. ročník ZŠ). Už na krajskom kole nám jedna z nich – Klárka „vybavila“ skvelú exkurziu v laboratóriách Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. 9. decembra 2022 sme tam strávili skvelé doobedie plné interaktívnych cvičení, venovaných zrakovej ostrosti či farbocitu, reflexom človeka, videli sme rôzne druhy pakobyliek, plazov aj pomerne veľkých 😊 hadov, potkanov, laboratóriá skúmajúce správanie zvierat… Ďakujeme RNDr. T. Kiskovej, PhD. a RNDr. I. Majláthovi, PhD. za ich čas. Následne sme využili ponuku Botanickej záhrady na prezentáciu s výkladom, ktorá bola taktiež pútavým zážitkom pre členov klubu. Videli sme rôzne tropické aj subtropické rastliny v skleníkoch, kaktusy, zabudnuté vyliahnuté tropické motýle z letného liahnutia, či vonkajší areál s náučným včelárskym chodníkom a mini-zoo.

Využili sme aj ponuku navštíviť špičkové výskumné pracovisko Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach – Združenú tkanivovú banku. 9. novembra 2022 počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku sme mali možnosť, v rámci prehliadky pracoviska zaoberajúceho sa regeneračnou medicínou, oboznámiť sa s postupmi a metódami využívanými pri spracovaní tkanív, izolácii buniek a terapeutickým využitím buniek pri modelovaní degeneratívnych ochorení v in vitro podmienkach. Dostať sa do laboratória, kde sa môžeme zoznámiť s výskumom kmeňových buniek, nemôže väčšina z nás.  Ďakujeme RNDr. Lucii Slovinskej za sprievod pri prehliadke.

V novembri sme navštívili interaktívnu výstavu s názvom Technika – Vedecká hračka v Štátnej vedeckej knižnici v Prešove, interaktívnu prednášku Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry SIEA: „Spoznajte najväčších žrútov energie“ a disciplíny „Teplo, teplejšie, horúco“- experimenty s termokamerou. Ďakujeme milým prednášajúcim pracovníčkam SIEA, ktoré nám sprostredkovali množstvo rád a praktických informácií sa správať energeticky úspornejšie a začať šetriť elektrickou energiou.  23. novembra 2022 sa uskutočnil 24. ročník Študentskej vedeckej konferencie FCHPT STU s medzinárodnou účasťou pod názvom „Chémia a technológie pre život“. Ide o prehliadku najlepších vysokoškolských bakalárskych a magisterských prác. Jej cieľom bolo podporiť vedecký výskum prinášajúci inovatívne, ale hlavne environmentálne a spoločensky zodpovedné riešenia problémov súčasnosti. Popri nej sa uskutočnila aj posterová sekcia stredoškolských projektov, ktorej sa zúčastnili aj J. Jabczun a A. Kanderka. Chlapci získali Cenu SSCHI za výnimočný študentský projekt. Na Mikuláša sme navštívili so všetkými členmi klubu filmové predstavenie. Všetky tieto akcie sme stihli v priebehu 1 mesiaca 😊 a všetky sú prepojené súťažou FVAT, počas ktorej nám jednotliví aktéri ponúkli možnosť zúčastniť sa týchto zaujímavých akcií. Neodmietli sme ani jednu z nich a tak sme plní nových zážitkov.

PS: najmä ženskej časti účastníkov FVAT sme sľúbili recept na najlepšie vianočné medovníčky, ktoré naše dievčatá s kuriatkami rozdávali ako milú pozornosť. Radi sa oň podelíme:

PRÍSADY na  80 kusov medovníčkov:

CESTO: 65 dkg hladká múka

25 dkg práškový cukor

15 dkg med

10 dkg čerstvé maslo

4 PL mlieko

2 ČL zarovnané sóda bikarbóna

2 ks celé vajcia

2 ks žĺtka

1 ČL škorica

POLEVA: na 1 bielok (cca 30g) treba 180-200 g práškového cukru, postupne pridávať a miešať

lyžicou cca 10 min., cukor pridávať podľa potreby konzistencie. Ak chceme redšiu, treba pridať

trocha citrónovej šťavy a ČL vody.

POSTUP: cukor, med, maslo, mlieko dáme do hrnca variť na mierny oheň, kým sa maslo nerozpustí, následne ihneď stiahneme (nesmie vrieť) a vlejeme do preosiatej múky, do ktorej sme pridali sódu bikarbónu a škoricu. Spojíme dokopy, necháme trocha vychladnúť a pridáme 2 celé vajcia a 2 žĺtky a vypracujeme cesto. Cesto necháme odstáť, kľudne aj 24 hodín v chladničke.

Rozvaľkáme a vykrajujeme tvary podľa fantázie. Ukladáme na vymastený plech, povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou vody a pečieme pri 200 stupňoch do zlatista. Po upečení ihneď dávame z plechu dole do krabice, perníky sú hneď mäkké a dlho aj také ostanú.

Dobrú chuť prajú amaveťáci z Prešova 😊!

RNDr. Miriam Feretová, vedúca AMAVET klubu 957 Prešov